Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), İngiliz enerji devi BP’nin Kerkük merkezli petrol şirketinde yüzde 15’lik hisse satın aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen törenle TPAO Genel Müdürü Cem Erdem ile BP Upstream İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Andrew McAuslan anlaşmaya imza attı.
Bu stratejik ortaklık, TPAO’nun küresel enerji piyasasındaki konumunu güçlendirmeyi ve Türkiye’nin enerji arz güvenliğini artırmayı hedefliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın Türkiye Petrollerini günde 1 milyon varil petrol ve doğal gaz üreten bir şirket haline getirme yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.
Yeni anlaşma kapsamında TPAO, BP ve ConocoPhillips ile birlikte bir konsorsiyum oluşturacak. Bu konsorsiyum, Kerkük’teki Baba, Avanah, Bai Hassan, Jambur ve Khabbaz sahalarındaki yaklaşık 3 milyar varil olduğu tahmin edilen rezervleri geliştirmek ve üretimi artırmak için birlikte çalışacak. Bu iş birliği, TPAO’nun operasyonel tecrübesini ve teknik gücünü uluslararası alana taşıyacak.
Bayraktar, anlaşmanın ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. TPAO’nun uluslararası projelerdeki etkinliğini artırma hedefi doğrultusunda yeni ortaklıklar kurulacağı ifade edildi. Anlaşma, Irak’ın önemli hidrokarbon bölgelerindeki potansiyeli değerlendirme ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığı vizyonunu destekleme açısından kritik öneme sahip.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ayrıca Irak Başbakanı Ali ez-Zeydi’nin heyetinde yer alan Irak Petrol Bakanı Basim Muhammed Hüdeyir ve Irak Elektrik Bakanı Ali Saadi Vehib ile de görüştü. Görüşmelerde, Türkiye ve Irak arasındaki enerji iş birliğinin güçlendirilmesi ve petrol, doğal gaz ile elektrik iletim hatları gibi alanlarda somut projelerin geliştirilmesi konuları ele alındı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]