Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yüzlerce kişi, kentteki İsrail Büyükelçiliği önünde toplandı. Sabah saatlerinde başlayan protestoda göstericiler, İsrailli turist ve vatandaşların Tayland yasalarına ve yerel kültüre saygı göstermesini talep etti. Bazı İsrail vatandaşlarının yasa dışı yollarla toprak satın aldığı iddiaları da dile getirildi.
Ellerinde Tayland bayrakları taşıyan göstericiler, “Tayland’ı kurtarın”, “Tayland satılık değil” ve “Yahudiler dışarı” yazılı pankartlar açtı. Protestocular, İsrailli bazı turistlerin Tayland’daki davranışlarına tepki göstererek, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını da kınadı. “Tayland, savaş suçluları için güvenli değil” ve “İsrail’i boykot edin” gibi sloganlar atıldı.
Göstericiler, çok sayıda İsrailli turistin Tayland yasalarını ihlal ettiğini, yerel gelenek ve kültüre saygı göstermediğini belirtti. Ayrıca kamu düzenini bozdukları ve bazı işletmelerle ödeme sorunları yaşadıkları iddiaları gündeme geldi.
Protestoya öncülük eden Tayland merkezli Manager Daily gazetesinin kurucusu ve siyasi aktivist Sondhi Limthongkul, büyükelçiliğe bir mektup sundu. Limthongkul, Tayland hükümetine yasa dışı faaliyetlere karşı somut adımlar atması çağrısında bulundu. Misafirperverliğin yasa ihlalleri için kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
İsrail Büyükelçiliği, protestonun ardından yaptığı açıklamada, İsrailli turistlerle ilgili olumsuz gelişmelerden haberdar olduklarını belirtti. Sorunların çözümü için Tayland makamlarıyla çalıştıklarını duyuran büyükelçilik, İsrailli ziyaretçilere Tayland yasalarına ve kültürüne saygı göstermeleri yönünde bilgilendirme yapılacağını açıkladı.
İsrail’in Bangkok Büyükelçisi Alona Fisher-Kamm, daha önce yaptığı açıklamalarda, bazı İsrailli turistlerin Tayland’daki kurallara ve kültüre yeterince dikkat etmemesinden kaynaklanan sorunlar yaşandığını kabul etti. Fisher-Kamm, Tayland yasalarını ihlal eden kişilerin büyükelçilik tarafından korunmayacağını ifade etti.
Fisher-Kamm, yaşanan bazı olayların kültürel farklılıklar veya yerel yasaların yeterince bilinmemesinden kaynaklandığını söyledi. Tayland Dışişleri Bakanı Sihasak Phuangketkeow da daha önce Fisher-Kamm ile bir araya gelerek konuyu görüşmüş, yabancı ziyaretçilerin Tayland yasalarına ve geleneklerine saygı göstermesinin önemine dikkat çekmişti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]