Ticaret Bakanlığı, iç piyasada istikrarı koruma ve tüketici haklarını gözetme amacıyla gerçekleştirdiği denetimlerde 2026 yılının ilk 9 ayında toplam 2,6 milyar lira idari para cezası uyguladı. 81 ilde yürütülen çalışmalarda 360 bin 578 firma denetlenirken, 44 milyon 12 bin ürün kontrol edildi.
Bakanlık verilerine göre, vatandaşların ekonomik refahını sağlama ve arz-talep dengesini koruma hedeflendi. Bu doğrultuda yapılan denetimlerde mevzuata aykırı işlem yapan firmalar tespit edildi ve haklarında gerekli yasal işlemler başlatıldı.
İç Ticaret Genel Müdürlüğü, otomotiv, stokçuluk, emlak ve kuyumculuk gibi sektörlerdeki uygulamaları mercek altına aldı. Bu kapsamda 59 bin 947 firmaya ulaşılırken, 6 bin 72 gerçek ve tüzel kişiye 724,7 milyon lira ceza kesildi. Cezaların önemli bir kısmı fahiş fiyat uygulamalarından kaynaklandı.
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ise sözleşme, reklam ve ürün güvenliği alanlarında denetimler yaptı. 40 bin 857 firmada inceleme yapılırken, 1.498 firmaya 984 milyon lira idari para cezası uygulandı. Ön ödemeli konut satışları ve mesafeli satışlardaki usulsüzlükler öne çıktı.
Bakanlığa bağlı il müdürlükleri de 259 bin 774 firmada inceleme gerçekleştirerek 52 bin 786 firmaya 917,6 milyon lira ceza kesti. Rekabet Kurumu ise 2026’nın ilk 9 ayında 255 firmaya 20,5 milyar lira idari para cezası uygulayarak dikkat çekti.
Ticaret Bakanlığı, enflasyonla mücadele, fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari uygulamalara karşı kararlılığını sürdüreceğini bildirdi. İç piyasa dengesinin sağlanması ve tüketici refahının korunması için çalışmaların titizlikle devam edeceği belirtildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]