AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic’in ortak açıklamasında, Gazze’deki kıtlık riskine ilişkin endişeler dile getirildi. Açıklamada, Dünya Gıda Programının (WFP) Gazze’ye yönelik yayımladığı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporunun sonuçlarına büyük bir şaşkınlık yaşandığı belirtildi. Raporda, Gazze’nin dörtte birinin açlık ve kıtlıkla karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Açıklamada, IPC’nin dünyanın hiçbir yerinde bu düzeyde bir gıda güvencesizliğini kaydetmediği ve bu durumun vahim bir gelişme olduğu vurgulandı. AB yetkilileri, tüm dünyanın Gazze’deki felaketi önlemek için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, insanların açlıktan ölmesini engellemenin tek yolunun sivillerin korunması, insani yardım ve sağlık çalışanlarının güvenli erişimine izin verilmesi ve ihtiyaç sahibi tüm sivillere yeterli gıdanın sağlanması olduğu belirtildi.
AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Hamas’ın saldırısının ardından Filistin’e yönelik tüm AB yardımlarının durdurulduğunu duyurmuştu. Ancak daha sonra yapılan gözden geçirme sürecinde, AB yardımlarının Hamas’a gitmediği belirtildi ve yardımların aksamadan devam edeceği açıklandı. Bu karar, bazı AB üyesi ülkelerin tepkisine neden olmuştu.
AB’nin Gazze’deki kıtlık riskine dikkat çeken açıklaması, uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırıyor. İnsanların açlıkla mücadele ettiği bu krizde, hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım erişiminin devam etmesi gerekiyor. Temel gıda maddelerine erişimin olmaması, kıtlığın artmasına yol açıyor. Uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi ve Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması önem taşıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap