Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’deki her noktanın zemin bilgilerini gösteren bir internet tabanlı, interaktif ‘Deprem Bilgi Sistemi’ uygulaması geliştirdi. Bu uygulama, Amerikan Jeoloji Servisi’nin zemin bilgileri kullanılarak 925×740 metrelik alanlardaki zemin yapılarını görüntülemeyi sağlıyor.
Deprem Bilgi Sistemi, ticari veya kötüye kullanımı engellemek amacıyla günlük 5 tıklama hakkıyla sınırlanmış ve www.deprembis.com.tr adresinden ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına sunulmuştur.
Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye’de deprem haberlerinin vatandaşlarda endişe yarattığını vurgulayarak, zemin bilgileri konusunda yanlış anlaşılmalara yol açılabileceğini belirtti. Bu nedenle, vatandaşların evlerinin zemin durumu hakkında doğru ve güvenilir bilgiler edinebilmeleri için bu uygulamayı geliştirdiklerini açıkladı.
Kutoğlu ayrıca, uygulamaya fay hatları ve muhtemel deprem büyüklüklerini de eklemek için çalıştıklarını ifade etti. Bu sayede, vatandaşların bölgelerindeki potansiyel riskleri daha iyi anlayabilecekleri ve deprem öncesinde alınabilecek önlemleri görebilecekleri belirtildi. Bu eklemelerin bu yıl içinde tamamlanması planlanmaktadır.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin geliştirdiği Deprem Bilgi Sistemi, vatandaşlara zemin bilgilerine erişimde büyük kolaylık sağlarken, doğru ve güvenilir bilgilerle deprem risklerine karşı farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]