Science Daily dergisinde yer alan bir habere göre, bilim insanları, Suriye’nin en eski kent merkezlerinden biri olan Umm-el Marra’da antik mezarlarda arkeolojik kazı çalışmaları yürüttü.
Erken Tunç Çağı’na dayanan temelleri bulunan mezarların kazılmasında altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlekler ve mızrak ucu gibi eşyaların yanı sıra üzerinde yazılar bulunan 4 adet kil silindir keşfedildi.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan ve kazı çalışmalarını yürüten Glenn Schwartz, radyokarbon tarihleme yöntemiyle silindirlerdeki yazıların M.Ö. 2 bin 400’lü yıllara ait olduğunu belirlediklerini açıkladı. Bu yazıların bilinen diğer alfabetik sistemlerden 500 yıl daha eski olduğunu ortaya koyarak alfabenin M.Ö 1900’den sonra Mısır’da ya da çevresinde icat edildiği inancını sorguladı.
Schwartz, keşfedilen yazıların mezardan çıkarılan nesnelerin kökeni ve sahipleri hakkında önemli ipuçları verebileceğini belirtti. Ancak şu an için yazıları tam olarak çözebilecek bir aracın olmadığını ve sadece spekülasyon yapabileceklerini ifade etti.
Bu keşif, arkeoloji dünyasında büyük bir heyecan yaratırken, Suriye’nin tarihi ve kültürel mirasına ilişkin yeni ve önemli bilgilerin gün yüzüne çıkmasını sağlıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]