Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, ülkenin güneyinde yaşanan son olaylarla ilgili yazılı açıklama yaparak, Lübnan ordusu ve yargısını yanı sıra Ateşkesi Denetleme Komitesi’ne çağrıda bulundu. Berri, İsrail’in sık sık Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararını ve ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini vurgulayarak, bu ihlallerin Lübnan ve bölge için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Berri, Lübnan ve Hizbullah’ın, İsrail’in ihlallerine rağmen ateşkes anlaşmasına bağlı kaldığını ve Lübnan devletinin anayasal kurumları etrafında birlik olma çağrısı yaptı. İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları sonucunda biri çocuk olmak üzere 2 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Lübnan ile İsrail arasındaki 27 Kasım 2024 tarihli ateşkes anlaşmasına rağmen, İsrail’in sıklıkla anlaşmayı ihlal ettiği bilgisi verildi. Lübnan makamlarının verilerine göre, İsrail ordusunun ateşkes sonrası saldırılarında en az 94 kişi hayatını kaybetti, 288 kişi yaralandı. Ayrıca, İsrail ordusunun, ateşkes anlaşmasındaki geri çekilme maddesine rağmen Lübnan sınırında 5 farklı noktada varlığını sürdürdüğü bildirildi.
Berri’nin açıklamaları, Lübnan’ın İsrail’e karşı tutumunu net bir şekilde ortaya koyarken, bölgedeki gerilimin artmasına neden olan ateşkes ihlallerine karşı uluslararası toplumun da dikkatini çekmeye devam ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]