SON GELİŞMELER
--:--:--

Irak’ta Ali Zeydi ve Kabinesi Güvenoyu Alarak Göreve Başladı

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Irak’ta Ali Zeydi ve Kabinesi Güvenoyu Alarak Göreve Başladı

Irak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ali Zeydi ve kabine üyeleri, Irak Meclisi’nde yapılan güven oylamasının ardından yemin ederek resmen göreve başladı. Irak Meclisi, 270 milletvekilinin katıldığı oturumda 14 bakanın atanmasını onayladı.

Yeni kabinede Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin görevine devam ederken, Bassem Muhammed Hudayr Petrol Bakanı, Muhammed Nuri Sanayi Bakanı, Ali Saad Vehip Elektrik Bakanı ve Abdulkerim Abtan Eğitim Bakanı olarak atandı.

Yeni Kabinedeki Önemli İsimler

Irak Meclisi, Mustafa Nizar Cuma’yı Ticaret Bakanı, Abdülhüseyin Aziz’i Sağlık Bakanı, Sarva Abdulvahit’i Çevre Bakanı, Müsenna Ali Mehdi’yi Su Kaynakları Bakanı olarak onayladı. Abdurrahim Casim Tarım Bakanlığına, Halit Şuvani Adalet Bakanlığına getirildi. Vehep Selman Muhammed Ulaştırma Bakanı, Falih Sari Maliye Bakanı ve Mustafa Sened İletişim Bakanı olarak güvenoyu aldı.

Meclis, Yükseköğretim, İçişleri, Planlama, Çalışma, Kültür ve İmar bakanlıklarına aday gösterilen isimleri itirazlar nedeniyle oylamadı. Parlamentodaki kaynaklar, ertelenen bakanlıklar ile cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılarına ilişkin dosyaların Kurban Bayramı tatilinin ardından netleştirilmesini bekliyor.

Irak Türkmen Cephesi’nden Kabineye Eleştiri

Başbakan Zeydi’nin yeni hükümet programında Irak Türkmenlerine bakanlık görevi verilmemesi, siyasi kesimde bazı tepkilere neden oldu. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, yeni kabineye ilişkin değerlendirmede bulundu. Salihi, “Türkmenlerin yer almadığı bir hükümet eksik hükmettir” ifadelerini kullandı.

Türkmen milletvekili Salihi, adaletin tüm bileşenlerin temsil edilmesiyle sağlanabileceğini vurguladı. Bu hassas durumun yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Salihi, Ali Zeydi ve siyasi bloklardan yeni hükümetin kurulmasında adaletsizliğe yol açacak uygulamalardan kaçınmalarını beklediklerini aktardı.

Benzer Haberler
Trump ve Hegset’ten İran’a Yönelik Sert Saldırı Sinyali
Trump ve Hegset’ten İran’a Yönelik Sert Saldırı Sinyali
ABD’de Filistin Futbol Federasyonu Başkanına da vize engeli
ABD’de Filistin Futbol Federasyonu Başkanına da vize engeli
Filipinler Mindanao’da 7,8 Büyüklüğünde Deprem Tsunami Uyarısı
Filipinler Mindanao’da 7,8 Büyüklüğünde Deprem Tsunami Uyarısı
Irak’ta Otobüs Kazası Yangın Çıkardı 25 Ölü
Irak’ta Otobüs Kazası Yangın Çıkardı 25 Ölü
Trump İran’a Hark Adası ve Petrol Altyapısı Hedefini Açıkladı
Trump İran’a Hark Adası ve Petrol Altyapısı Hedefini Açıkladı
Yeni Delhi’deki Otel Yangınında 21 Ölü: Vatandaşlar Pencerelerden Atladı
Yeni Delhi’deki Otel Yangınında 21 Ölü: Vatandaşlar Pencerelerden Atladı
Yeni Kalem - Haberin Merkezi
Copyright © 2025 Tüm hakları YENİKALEM 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması