ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer programına yönelik somut adımlar atması halinde yaptırımları hafifletmeye ve dondurulan fonları serbest bırakmaya açık olduğunu bildirdi. Katar ve Pakistanlı arabulucular, iki ülke arasında uzlaşma sağlamak amacıyla hafta içinde yeniden görüşmeler yürüttü.
Axios’un ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre, Trump yönetimi İran’ın nükleer konularda somut adım atması durumunda ekonomik yaptırımları gevşetmeye istekli. Washington yönetimi ayrıca dondurulmuş İran fonlarının serbest bırakılmasına da sıcak bakıyor.
Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir ABD’li yetkili, görüşmelerin olumlu ve yapıcı ilerlediğini belirtti. Yetkili, İran’ın nükleer konularda esnek bir yaklaşım sergilediğini ifade etti. Ancak önemli görüş ayrılıklarının henüz giderilemediği aktarıldı.
Yetkili, nükleer konuların müzakerelerin dışında bırakılması halinde anlaşmanın mümkün olmayacağını vurguladı. Taraflar, verilecek taahhütlerin zamanlaması ve ilk adımın kim tarafından atılacağı konularında henüz ortak noktada buluşamadı.
ABD’li yetkili, Hürmüz Boğazı’ndaki trafiğin arttığını ve abluka ile yaptırımların İran’ın konumunu zayıflattığını savundu. Bu durumun ABD’nin müzakerelerdeki pozisyonunu güçlendirdiğini ve Trump’ın sabırlı tutumunu sürdürdüğünü belirtti.
Yetkili, Trump’ın İran’ın nükleer silaha sahip olmaması yönündeki hedefinden vazgeçmediğini vurguladı. Beyaz Saray’ın Tahran’ın verdiği sözlere şüpheyle yaklaştığı ve müzakerelerde ciddiyetini gösterecek garantiler talep ettiği aktarıldı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]