İSTANBUL (Anayurt) - Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın kazanan filmlerini belirleyecek jüri üyeleri belli oldu. Bu yıl “İklim Değişikliğini Kim Çekiyor?” sloganıyla “Değişen İklimler, Değişen Hayatlar” temasıyla düzenlenen Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışması’nın jürisinde Türkiye’den yönetmen ve senarist Tayfun Pirselimoğlu ve ödüllü oyuncu Belçim Bilgin’in yanı sıra yurt dışından dünyaca ünlü Gürcü yönetmen Ana Urushadze, sinema yazarı Barbara Lorey de Lacharrière ve Saraybosna Film Festivali kurucusu, festival direktörü ve film yapımcısı Mirsad Purivatra yer alıyor.
Sinema kariyerine senarist olarak başlayan Tayfun Pirselimoğlu, ilk kısa filmi “Dayım” ile 1999 yılında yönetmenlik koltuğuna oturdu. Birkaç yıl içinde bir diğer kısa filmi “Sükut Altındır”ı çeken Pirselimoğlu’nun 2002’de yönettiği Türkiye-Almanya ortak yapımı ilk uzun metraj filmi “Hiçbiryerde” büyük beğeni topladı. “Vicdan ve Ölüm” temalı üçlemesinin ilk filmi “Rıza” 2007, ikinci filmi “Pus” 2009 yılında izleyicisiyle buluştu. Üçlemenin son filmi “Saç” ise 2011 yılında düzenlenen 30. İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale Ulusal Yarışması’nda “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerini aldı. 2013 yılında “Ben O Değilim” filmini çeken yönetmen-senarist Pirselimoğlu, 2017 yılında ise “Yol Kenarı” filmi ile yurt içinde ve yurt dışında katıldığı festivallerden ödülle döndü. Kendi kitabı olan Kerr’i sinemaya uyarlayan Pirselimoğlu, filminin çekimlerini 2020’de tamamladı.
Ünlü oyuncu Belçim Bilgin kariyerine Iraklı yönetmen Hiner Saleem’in “Sıfır Kilometre” isimli filminde başrol üstlenerek başladı. Bir süre Paris'te yaşadığı dönemde "Dol” adlı filmde rol alan Bilgin, 2006'da Türkiye'ye döndü ve çeşitli dizi ve filmlerde rol aldı. Sırasıyla “Aşk Tesadüfleri Sever”, “Kurtuluş Son Durak”, “Annemin Yarası”, “Cebimdeki Yabancı” gibi gişede başarı elde eden filmlerde rol aldı. Katıldığı pek çok uluslararası festivalden ödül alan Bilgin, “Gergedan Mevsimi” ve Oscar aday adayı olan “Kelebeğin Rüyası” filmlerinde hem oynadı hem de yapım ayağında yer aldı. Kısa filmlere verdiği destekle de bilinen Bilgin’in 2012’de başrolünde oynadığı “Sessiz” adlı kısa film, Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında En İyi Kısa Film ödülünü aldı.
ÖDÜL TÖRENİ 13 OCAK’TA
Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışmasında finale kalan 13 film jüri tarafından değerlendirilecek ve dereceye girmeye hak kazanan filmler belirlenecek. Kovid-19 salgını nedeniyle ödüller 13 Ocak’ta bu yıl ilk kez online olarak Sabancı Vakfı YouTube kanalı üzerinden düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Yarışmanın birincisi 20 bin TL, ikincisi 15 bin TL, üçüncüsü de 10 bin TL ile ödüllendirilecek.
Kısa Film Yarışması ile yeni sanatçıların yetişmesine destek olmayı hedefleyen Sabancı Vakfı, her sene yarışmaya başvuran tüm eser sahiplerini sinema ve televizyon dünyasının önemli isimleri ile bir araya getiriyor. Genç sinemacıları usta isimlerle buluşturan Kısa Film Platformu Buluşmaları, bu yıl 12 Ocak’ta online olarak gerçekleştirilecek. Gençler, usta isimlerle bir araya gelerek onların deneyim ve bilgi birikimlerinden yararlanma fırsatı bulacak.