YAŞAM
Giriş Tarihi : 15-03-2023 11:36   Güncelleme : 15-03-2023 11:36

Katarakt Ameliyatı ile Daha İyi Görüş

Rutin olarak gerçekleştirilen şeylerin yapılmasına ve görmeyi azaltmaya sebep olan katarakt, gerçekleştirilecek katarakt ameliyatı ile beraber sorunsuzca ortadan kaldırılabiliyor. Dr. Berkant Bozdağ ve ekibi tarafından gerçekleştirilen bu ameliyat ile beraber artık katarakt kaynaklı görme sorunları ortadan kalkıyor.

Katarakt Ameliyatı ile Daha İyi Görüş

 

Bir insanın gözlerinde katarakt meydana gelmesinin en büyük sebebi yaşlanma olarak bilinmektedir. Hali hazırda insanların gözlerinde yer alan doğal mercekleri saydam yapıya sahiptir. Ve farklı sebeplerden dolayı da saydamlığını yitirerek bulanıklaşmaya başlar. Kataraktın oluşması sonrasında göz merceği kesifleşerek esnekliğini kaybeder. Dolayısıyla ışık retina tabakasına iletilmez ve odaklanmanın sağlanamamasından dolayı görme kalitesinde bozulma meydana gelir. Lakin bilinenin aksine katarakt ameliyatı olmaya sebep veren bu durumun tek etkeni yaşlılık değildir. Aynı zamanda diyabet, travma, sigara, radyasyon, kortizonlu ilaçlar ve yüksek dozda UV ışınlarına maruz kalmak da gözlerde kataraktın oluşmasına neden olur.

Katarakt Ameliyatının Çeşitleri Var Mı?

Birçok kişi katarakt ameliyatı konusunda tam olarak bilgi sahibi olmamasından dolayı bu ameliyatın tek şekilde yapılabileceği düşüncesindeler. Gerçekte ise kataraktın durumuna bağlı olarak farklı ameliyat teknikleri kullanılabilmektedir. Konu katarakt ameliyatı olduğu zaman en fazla kullanılan yöntem fakoemülsifikasyon yöntemidir. Bu yöntem esnasında ultrason enerjisi üretmekte olan bir prob kullanılarak gözün içerisinde yer alan katarakt eritilerek yerine yapay bir lens yerleştirilir. Bu operasyon esnasında en fazla üzerinde durulması gereken detay ise kullanılacak lens çeşididir. Eski nesil olarak tanımlanabilen monofokal lenslerin kullanılması sonrasında kişi gözlüğe bağımlı şekilde yaşamını sürdürmek durumunda kalır. Lakin yeni nesil akıllı lenslerin tercih edilmesi sonrasında kalıcı şekilde gözlüksüz görüş sağlanmış olur.

Diğer bir katarakt ameliyatı yöntemi ise lazer ile gerçekleştirilen ameliyattır. Temelde fakoemülsifikasyon yönteminin kullanıldığı bu ameliyat yalnızca yumuşak kataraktlarda uygulanabilir. Lazer ışını kullanılarak katarakt parçalara ayrılır. Daha sonrasında da gözün içerisinde fako cihazı yardımı ile eritilir. Son aşamada ise göze yapay mercek yerleştirilir.

Katarakt Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yapılacak katarakt ameliyatı ardından göze koyulacak olan bandajın 2 saat sonrasında açılması gerekir. Ardından da verilmiş olan damlaların kullanımına başlanır. Damlaların 2 saat aralıklar ile yatana kadar uygulanması gerekir. Her damla sonrası ise bandajın kapatılması gerekir. Ameliyat olduktan sonra ilk gün yatış pozisyonuna dikkat edilmeli ve mümkün olduğu kadar sırt üstü yatmak gerekecektir. Ertesi gün ise gözün kontrol edilmesi sonrasında bandaj çıkartılarak göz açık hale getirilir. Bu aşamadan sonra ise gözün iltihaptan korunması adına Dr. Berkant Bozdağ tarafından verilecek damlaların kullanılması gerekir. Ameliyatın hemen ardından görme artışı rahatlıkla fark edilebilmektedir. Netlik ise 1 aylık süre içerisinde her gün artış gösterir. Bunlarla beraber;

  • 1 hafta göze su vurmamak
  • Katarakt ameliyatı olan gözü bastırıp ovalamamak
  • Ağır egzersiz yapmamak
  • Deniz ve havuz kullanımı 1 ay ertelemek
  • Kontrolleri kesinlikle aksatmamak gerekir.

Katarakt Ameliyatı Fiyatı

İnsanların katarakt ameliyatı fiyatları konusundaki araştırmaları sırasında da görebilecekleri üzere fiyat faklı etkenlere bağlı olarak değişim gösterir. Başta kullanılacak malzeme olmak üzere kataraktın kalınlığı ve seviyesi, gözde varsa ek sorunlar, göz içi lens markası katarakt ameliyatı maliyetine etki etmektedir. İnsanların ise bu aşamada fiyattan ziyade operasyonu gerçekleştirecek ismin deneyimi konusunda gerekli olan incelemeleri eksiksiz olarak yapması gerekir. Ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında gerekli olan tüm detayların üzerinde duracak isim arayışına girenler, https://www.berkantbozdag.com adresinden bu alanda uzman olan Dr. Berkant Bozdağ ile iletişime geçebilirler.