YAŞAM
Giriş Tarihi : 08-05-2023 14:01   Güncelleme : 08-05-2023 14:01

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon beyin hücrelerini harekete geçirmek ve beyin aktivitesini artırmak için manyetik alanlar kullanarak bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem beyindeki sinirsel aktiviteyi modüle etmek için kullanılır ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde yararlıdır.

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon düşük frekanslı manyetik alanlar kullanarak beyin hücrelerinde bir elektrik akımı oluşturur. Bu akım beyindeki sinir hücrelerinin etkileşimlerini artırarak nöronların birbirleriyle daha sıkı bağlantı kurmasına ve beyindeki sinirsel ağların daha iyi çalışmasına yardımcı olur. TMS bir manyetik stimülasyon cihazı kullanılarak uygulanır. Bu cihaz elektromanyetik bobinlerden oluşur ve bu bobinler beyindeki sinir hücrelerinin etkileşimlerini hedef alır.

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir yöntemdir. Özellikle depresyon ve diğer ruhsal bozukluklar nörolojik ağrı Parkinson hastalığı şizofreni bipolar bozukluk ve migren gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. TMS diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalar için alternatif bir tedavi seçeneği olarak da kullanılabilir.

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon Yöntemi Ne İşe Yarar?

TMS non-invaziv bir yöntem olduğu için genellikle güvenli kabul edilir. Tedavi sırasında hafif bir rahatsızlık hissedilebilir ancak ciddi yan etkileri nadirdir. Bazı hastalar tedavi sırasında baş ağrısı yorgunluk çene ağrısı veya kulak çınlaması gibi yan etkileri yaşayabilir. Bu etkiler genellikle hafiftir ve tedavi sonrasında kaybolur.

TMS günümüzde giderek daha popüler bir tedavi yöntemi haline gelmektedir. Bunun nedeni düşük risk ve invaziv olmayan bir tedavi seçeneği olması hastaların normal hayatlarına hızlı bir şekilde dönmesine izin vermesi ve diğer tedavilerin yan etkilerine sahip olmamasıdır. TMS'nin etkinliği hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon Kaç Dakika Sürer?

TMS tedavisi belirli bir süre boyunca düzenli aralıklarla uygulanır. Bu süre ve aralıklar tedavi edilecek rahatsızlığa ve hastanın özelliklerine göre değişebilir. Tedavi süresi genellikle 4-6 hafta arasında değişir ve her seans 20-30 dakika sürer. TMS tedavisi belirli bir bölgeye odaklanarak uygulanabilir. Bu yöntem belirli bir bölgedeki sinir hücrelerinin etkileşimlerini artırarak beyindeki işlevleri iyileştirir. Parkinson hastalığının tedavisinde TMS yöntemi beyindeki motor işlevleri kontrol eden bölgelerin stimülasyonunu hedef alarak hastalığın semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.