SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-11-2023 00:01   Güncelleme : 22-11-2023 00:01

Dr. H. Emre Harbalıoğlu: Dişetlerinde Bulunan Koyu Renklenmeler

Gülüş estetiğini olumsuz etkileyen durumlardan biri de yumuşak dokularda ve dişeti renginde oluşan problemlerdir.Bu tarz renk değişimine Gingival Melanin Pigmentasyonu olarak adlandırılır.Renklenme miktarı diş eti epitelinde biriken melanin miktarına göre değişmektedir.

Dr. H. Emre Harbalıoğlu: Dişetlerinde Bulunan Koyu Renklenmeler

 

 

Melanin Pigmentasyonuna bağlı renk değişikleri daha çok ön diş bölgesinde görülmektedir.Bu da planlanan gülüş tasarımını etkilemektedir.Bu nedenle gülüş tasarımı yapılırken diş eti tedavi planı da yapılmalıdır.

Melanin Pigmentasyonu’nun sebeplerini değerlendirirsek endokrin bozukluklar,ağır metaller,Peutz-Jeghers Sendromu,ırksal pigmentasyonlar veya dış faktörlere bağlı olarak travmalar,diş hekkimliği işlemlerine bağlı diş etlerinde boyanma ve sigara kullanımı sayılabilir.

Tedavi aşamasında birçok seçenek bulunmaktadır.Ama önemli olan buna neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Renklenmenin sebebi dişetlerinde biriken melanin ise dişeti peelingi ile üst katmanların kaldırılması ve istenen,beklenen gül kurusu rengine ulaştırılmasıdır. Peeling işlemi renklenmenin miktarına ve yerine bağlı olarak laser ya da elektrocerrahi ile de yapılabilir.

Bununla beraber Bistüri Tekniği,Kriyo Cerrahi,Kimyasal bileşiklerin kullanımı veya Greft uygulaması da tedavi yöntemleri arasında sayılabilir.

Renklenmenin sebebi sigara ise kullanılan sigara miktarı bu problemin tekrar etmesinde etkilidir.

Tedavi öncesinde sebep olunan faktörler ortadan kaldırılmaz ise renklenme tekrarlayabilir.

Diş etlerinizde renklenme var ise bu konuda sizin için en uygun tedaviyi size Diş Hekiminiz sunacaktır.