Avrupa İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamları açıklandı. AB’de ÜFE, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 düşerken, 2023’ün aynı ayına göre ise yüzde 7,6 azaldı. Euro Bölgesi’nde de ÜFE, aylık bazda yüzde 0,4 gerileyerek yıllık bazda ise yüzde 7,8 düşüş yaşadı. Piyasa beklentileri doğrultusunda Euro Bölgesi’nde ÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,4 azalması bekleniyordu.
AB ülkeleri arasında mart ayında ÜFE en fazla yüzde 3,4 ile Bulgaristan’da gerilerken, Yunanistan ve Danimarka’da yüzde 2,3, İspanya’da ise yüzde 2,2 düşüş kaydedildi. İrlanda ve İsveç’te ÜFE yüzde 0,9 artarken, Almanya ve Hırvatistan’da yüzde 0,2 yükseldi. Yıllık bazda ise ÜFE, Slovakya’da yüzde 24,6, İrlanda’da yüzde 19,8 ve Belçika’da yüzde 13,4 azalırken, Lüksemburg’da yüzde 16,5 ve Malta’da yüzde 0,7 artış gösterdi.
ÜFE verileri, AB ve Euro Bölgesi ekonomilerindeki üretici fiyatlarındaki değişimleri yansıtarak ekonomik aktiviteler hakkında önemli ipuçları sunmaktadır. Bu veriler, enflasyon ve ekonomik büyüme gibi konularda da değerli bilgiler sağlamaktadır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]