Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Doğal Çiçek Soğanlarının 2025 Yılı İhracat Listesi hakkındaki tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlık tarafından duyurulan listeye göre, birçok doğal çiçek soğanı ihracat kısıtlamalarına tabi tutulacak.
Doğadan toplanan bazı çiçek soğanlarının ihracatı yasaklandı. Bu çiçekler arasında yoğurt çiçeği, çiğdem, ters lale, zambak, müşkürüm, kara çiğdem, lale, yılan bacağı, yılan pancarı, çakmuz, yılan bıçağı, nilüfergiller, salepgiller, yılan yastığı, kum zambağı, şark sümbülü, censiyan, sıklamen, kardelen, süsen ve şakayık gibi türler bulunuyor.
Bunun yanı sıra, sıklamen çeşitleri, Toros ve Karadeniz kardeleni ile sarıkokulu için belirli ihracat kotaları tespit edildi. Bu adı geçen çiçek türleri için belirlenen kotalar doğrultusunda ihracat yapılacak.
Tebliğ, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren belirtilen çiçek türleri ile ilgili ihracat kısıtlamalarına dikkat edilmesi gerekecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu listeyi oluşturarak doğal çiçek soğanlarının korunmasına yönelik attığı adım, ülke genelinde çiçeklerin sürdürülebilir bir şekilde kullanımını desteklemeyi amaçlıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]