Pakistan’ın, Suudi Arabistan öncülüğündeki Husilere karşı yürütülen askeri operasyonlarda hava gücüyle aktif rol aldığı iddia edildi. The New York Times’ın haberine göre, üst düzey bir Pakistanlı askeri yetkili, ülkesinin operasyonlara katılımına dair ilk resmi bilgileri paylaştı.
Pakistanlı yetkililer, ülkenin askeri katkısının Yemen’de kara harekatına katılmaktan ziyade hava desteği sağlamaya odaklandığını belirtti. Pakistan birliklerinin, Husilerin insansız hava araçları (İHA) ve füze tehdidini zayıflatmayı hedeflediği ifade edildi. Operasyonda görev alan savaş uçağı sayısı, vurulan hedefler ve saldırıların başlangıç zamanı gibi detaylar ise henüz açıklanmadı. Pakistan ordusundan konuyla ilgili resmi bir bildirim yapılmadı.
Eski ABD Kara Kuvvetleri ataşesi Albay David O. Smith, Suudi Arabistan’da yaklaşık 8 bin Pakistan askerinin konuşlu olduğunu öne sürdü. Bu birlikler arasında Pakistan Hava Kuvvetleri personelinin yanı sıra hava savunma unsurlarının da bulunduğu belirtildi. Smith, bu askerlerin temel görevlerinden birinin Suudi Arabistan’ın petrol altyapısını korumak olduğunu kaydetti.
Pakistan’ın askeri operasyondaki rolünü sınırlı tutmasının arkasında, komşusu İran ile olan ilişkilerini koruma isteğinin bulunduğu değerlendiriliyor. Albay Smith, İslamabad yönetiminin Tahran ile diplomatik dengeyi gözetmesi nedeniyle Pakistan askerlerinin Yemen’de Husilere karşı doğrudan kara çatışmasına girmesinin düşük bir ihtimal olduğunu belirtti. Bu durum, Pakistan’ın sahada kara birlikleriyle çatışmaya girmek yerine hava desteği ve savunma faaliyetleriyle operasyonlara katkı sağlamasını beklenen bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]