Bakan Ömer Bolat, bugün Mısır’da gerçekleşecek olan D-8’in 11. Liderler Zirvesi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bir heyetle katılacaklarını belirten Bolat, ev sahipliğini Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin yapacağını aktardı.
Bakan Bolat, zirve kapsamında çeşitli konularda oturumlar düzenleneceğini vurgulayarak, ticaret, KOBİ’ler, tarım, gençlik, turizm, enerji, sivil havacılık ve sağlık gibi alanlarda işbirliğinin değerlendirileceğini belirtti. Ayrıca, Azerbaycan’ın D-8’e üyelik başvurusunun ele alınacağını ve bir sonraki genel sekreterin belirleneceğini açıkladı.
Bolat, zirvede ticaret alanında alınacak kararlara da değinerek, D-8 ülkeleri arasındaki ticaret oranının artırılması hedefine dikkat çekti. Tercihli Ticaret Anlaşması’nın genişletilmesi için çalışmaların başlatılacağını belirten Bolat, bu konuda yapılan toplantıların önemine vurgu yaptı.
D-8 ülkelerinin ekonomik verilerine de değinen Bolat, bu ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılasının dünya üretiminin önemli bir kısmını oluşturduğunu söyledi. Aynı zamanda, bu ülkeler arasındaki ticaret hacminin arttığını ve potansiyelin yüksek olduğunu belirtti.
Son olarak, Bakan Bolat, Türkiye’nin bölgedeki insani krizlere karşı gösterdiği duyarlılığa ve liderliğe vurgu yaparak, zirve marjında Filistin ve Suriye konularının da ele alınacağını ve Türkiye’nin huzur ve refah için çaba göstermeye devam edeceğini ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]