Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon rakamlarını ve gelecek döneme ilişkin beklentilerini sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu. Şimşek, dezenflasyon sürecinin yeniden başladığını belirtti.
Haziran ayında aylık enflasyonun yüzde 0,99 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Şimşek, küresel enerji fiyatlarındaki artışın neden olduğu arz şokları nedeniyle kesintiye uğrayan dezenflasyon sürecinin tekrar başladığını ifade etti. Yıllık enflasyonun haziranda bir önceki aya göre 0,5 puan gerileyerek yüzde 32,1’e ulaştığını açıkladı.
Bakan Şimşek, enflasyonun alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki olumlu seyrin etkisiyle gıda fiyatlarının aylık yüzde 0,2 arttığını belirtti. Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün de enflasyon görünümünü desteklediğini kaydetti.
Yılın kalanında emtia fiyatlarında yaşanacak normalleşme, kural bazlı fiyatlama uygulamaları, kira enflasyonunda görülecek aşağı yönlü eğilim ve ılımlı talep görünümünün dezenflasyonun devamına katkı sağlamasını beklediklerini söyledi. Bakan Şimşek, kalıcı fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda politikaların sürdürüleceğini vurguladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]