BANKALARDA 1 milyon TL üstü mevduatı olanların, sistemindeki toplam TL mevduat içerisindeki payının yüzde 76.6’ya yükseldiğine dikkat çeken Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye’deki gelir dengesizliğinin arttığını belirtti.
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bankaların son bir yıldaki performansını değerlendirerek, mevduat ve kredi büyümesinde bankaların enflasyonun altında bir büyüme oranı yakalayabildiğini ve yüksek faiz ortamında sektörün maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Bankacılık sektörünün Nisan 2023 ve Nisan 2024 verilerini karşılaştıran Babuşcu, milyoner mudi sayısındaki artışın küçük yatırımcıların kaybolmasına işaret etti.
Son 1 yılda bireysel kredi kartı bakiyesinin yüzde 120, tüketici kredisinin ise sadece yüzde 24 büyüdüğünü belirten Babuşcu, “Bu da tüketici kredilerindeki kısıtlamalara bağlı olarak halkın kredi kartı kullanmaya ağırlık verdiğinin bir göstergesidir” dedi.
Bankacılık sektörü bilançolarını değerlendiren Prof. Dr. Şenol Babuşçu, takipteki alacakların kredilere oranının yüzde 1.52 olduğunu belirtirken, bu oranın makul olduğunu ancak gelecekte ciddi bir risk taşıdığını vurguladı. Politika faizlerindeki artışın bankacılık sektörünün maliyetlerini yükselttiğini ve bankaların kârlılığının azaldığını ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]